2 november 2010

Kerstmarkt Aken is de gezelligste markt in Duitsland

De gezelligste kerstmarkt in Duitsland is toch wel Aken. Veel Nederlanders weten jaarlijks de weg naar Aken te vinden rond de feestdagen. Aken is bij Nederlanders met name populair, door de relatief geringe afstand. Daarnaast is een bezoekje aan de ondergrondse kerstmarkt rond dezelfde periode in Valkenburg een uitstekende combinatie. De Akense kerstmarkt is favoriet bij zowel de eigen inwoners als de vele toeristen, die ieder jaar in getale toenemen. Historische gebouwen bepalen mede de romantische en feestelijke sfeer in Aken.AKEN (AACHEN) ALGEMEEN:

Op een afstand van ongeveer 197 kilometer vanaf Utrecht ligt Aken (Aachen). Deze stad is gelegen in de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen, vlakbij de Nederlandse en Belgische grens. Aken heeft een rijke historie, die een bezoek aan deze stad zeer de moeite maakt door haar vele bezienswaardigheden. Zo staat de dom van Aken, de begraafplaats van Karel de Grote, op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een rondleiding door de Dom op de Münsterplatz is echt een must! Ook het in barokke stijl verbouwde Rathaus (het stadhuis) is een bezoekje waard. Als je graag een keer thermaal water wilt proeven, ga dan eens naar het gebouw de Elisenbrunnen. Aken biedt ook voor de musea liefhebbers genoeg keus, zoals het Suermondt-Ludwig-Museum. Aken is tevens de stad om heerlijk te shoppen en uit eten te gaan. Vanaf medio november wordt de stad Aken pas echt een bezoekje waard vanwege de sfeervolle kerstmarkt, één van de gezelligste in Duitsland.

DE KERSTMARKT IN AKEN:

Vanaf medio november worden de pleinen en Middeleeuwse smalle steegjes nabij de dom en het Rathaus, omgetoverd tot een sfeervol verlicht kerstdecor. Juist de sfeervolle kerstverlichting creëert een unieke combinatie van romantiek en historie. Een waar paradijs op aarde, een nostalgische omgeving vol schitterende kleuren en waar ook aan de inwendige mens wordt gedacht door het grote aanbod van etenswaren. De feestelijke muziek maakt het plaatje compleet, samen met de circa 125 uit hout bestaande kerstkramen. De vele kerstkraampjes bieden ieder jaar opnieuw hun etenswaar, unieke artikelen en kerstspulletjes te koop aan voor groot en klein. Er is werkelijk van alles te koop: vind je het niet op de kerstmarkt, dan is het zeker te vinden in het uitgestrekte winkelcentrum van Aken. De kerstmarkt van Aken is de grote trots van de inwoners van Aken en wordt ook in het buitenland gezien als de meest populaire en gezelligste weihnachtsmarkt. In het weekend is het altijd extra druk door de vele optredens, wat een extra dimensie geeft aan de al zo sprookjesachtige omgeving. Niet voor niets komen ieder jaar zo'n 1,5 miljoen mensen uit binnen en buitenland naar Aken om de sfeervolle kerstmarkt te mogen aanschouwen onder het genot van een heerlijke glühwein, die traditiegetrouw uit een mok gedronken dient te worden. Uiteraard zullen de vele historische bezienswaardigheden mede een belangrijke rol spelen in de enorme bezoekersaantallen.

AKEN IS THE PLACE TO BE IN DE DAGEN VOOR KERST

Mocht je er al over denken om Aken te bezoeken om haar historische gebouwen en steegjes, doe dit dan bij voorkeur in de periode november - december en geniet van alles wat Aken te bieden heeft. De sprookjesachtige sfeer rondom de gezelligste feestdagen van het jaar is een ware happening voor de inwoners van Aken en de vele toeristen. Het is een beleving van jewelste en de sfeer in de stad is grandioos. Het feit, dat het bezoekersaantal ieder jaar toeneemt en het feit dat ook ieder jaar meer kerstkramen hun waar aanbieden, zegt genoeg over de populairiteit van de kerstmarkt in Aken.

OPENINGSTIJDEN KERSTMARKT AKEN:

De kerstmarkt Aken begint op 23 november 2012 en duurt tot en met 23 december 2012. De markt is dan dagelijks geopend van 11:00 tot 21:00. Let op: donderdag 23 december 2012 is de kerstmarkt geopend van 11:00 tot 20:00.
TIP Op slechts circa 21 minuten rijden vanaf Aken ligt Valkenburg, waar omstreeks dezelfde periode eveneens een ondergrondse kerstmarkt in de grotten plaatsvindt. Ook dit, wereldwijd unieke evenement mag je zeker niet missen en is dus door de korte afstand uitstekend te combineren.

TIPS:

TIP 1 Alhoewel een bezoek aan Aken uitstekend in één dag te doen is per auto, bus of trein adviseer ik je om een lang weekend of midweek te boeken in een hotel in Aken (Aachen) klik hier voor een hotel in Aken. Buiten het feit dat je naast de kerstmarkt de vele historische gebouwen, de diversiteit aan musea en de uitgestrekte winkelcentrum van Aken zeker moet ontdekken, behoort een bezoekje aan de kerstmarkt in Valkenburg of Maastricht zeker tot de mogelijkheden.

TIP 2 Wanneer je moe en voldaan de vele kerstkraampjes hebt bezocht en door de historische steegjes en winkelcentrum al je kerstinkopen alvast hebt ingeslagen, bezoek dan eens het eveneens ook wereldwijd bekend staande kuuroord Carolus Thermen en ontdek de eeuwenoude traditie van baden.

TIP 3 De kerstvakantie kan, wanneer het weer tegenwerkt, erg lang duren. Kijk hier voor leuke tips voor activiteiten met kinderen in de kerstvakantie