13 december 2011

Kerstvakantie tips voor activiteiten met het hele gezin


Bron: weheartit.com
Ieder jaar zijn de kinderen twee weken vrij tijdens de kerstvakantie. Als we geluk hebben, dan ligt er in die periode volop sneeuw en kunnen de kinderen zich vermaken met sleetje rijden, sneeuwballen gooien en natuurlijk een prachtige sneeuwpop maken. Het zou natuurlijk nog geweldiger zijn als de sloten voldoende bevroren zijn en eindelijk de schaatsen van zolder gehaald kunnen worden. Reken maar, dat de kerstvakantie dan altijd te kort zal zijn. Helaas is dit meer uitzondering dan regel! Daarom vind je hieronder enkele tips om tijdens de kerstvakantie met het gezin activiteiten te ondernemen.


TIP 1

Kerstkransjes maken met de kinderen
De kerstboom is opgetuigd, maar er is altijd nog plek voor zelfgemaakte kerstkransjes. Samen met je kinderen kerstkransjes maken is ontzettend leuk om te doen en geeft een paar uurtjes plezier en een heerlijk geurend huis. Klik hier voor het recept van de kerstkransjes.

TIP 2
Met het hele gezin spelletjes doen
Hoe vaak hebben we nog echt tijd voor elkaar? Veel vaders en moeders werken, kinderen hebben hun eigen (sport) activiteiten. Daarom is de kerstvakantie het uitgelezen moment om eens een middagje of avondje gezellig met elkaar aan de tafel spelletjes te spelen. Denk eens aan sjoelen of een dobbelspel als Yahtzee. Natuurlijk is ook Ganzenborden of een kaartspelletje leuk om te doen. Zelf genieten we altijd van het spel: Ra Ra wat ben ik? Alle deelnemers krijgen hierbij een band om het hoofd met daarop een kaart. Door het stellen van vragen aan de overige deelnemers, moet je proberen er achter zien te komen wat jij bent. Reken maar op hilarische momenten!

TIP 3
Maak een strandwandeling
Een strandwandeling tijdens de zomermaanden staat altijd garant voor een heerlijk dagje uitwaaien. De strandwandeling afsluiten met een bakje gebakken mosselen van de viskraam en je dagje uit is compleet. Tijdens de kerstvakantie denk je niet zo gauw aan het maken van een strandwandeling, maar ik kan het je van harte aanbevelen. Neem in ieder geval droge kleren mee voor het geval dat..Neem na afloop van de strandwandeling een heerlijke mok warme chocolade met een flinke dot slagroom in één van de vele eettentjes. Uiteraard kun je ook zelf je warme chocolademelk meenemen in een thermosfles.

TIP 4
Maak eens een stadswandeling
Heb je wel eens de tijd genomen om een stad echt te ontdekken? Meestal gaan we naar de stad om te shoppen of om uit te gaan, maar met name historische steden bieden zoveel meer! Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om tijdens een gure winterdag Amsterdam te ontdekken. Met name de Amsterdamse binnenstad is het bezoeken meer dan waard. Denk eens aan een wandelroute door de Jordaan met haar vele typisch Amsterdamse cafés. Naar welke stad je ook gaat: plan van tevoren de te wandelen route. Je kunt via de ANWB een wandelroute uitzoeken via deze link: http://www.anwb.nl/wandelen/wandelroutes/zoeken
Houd met het plannen van de wandelroute rekening met de kinderen!


TIP 5
Bezoek Charles Dickens Event in Deventer op 15 en 16 december 2012

In de kerstvakantie kun je tussen 11.00 uur en 17:00 uur gratis naar het Dickens festijn in het centrum van Deventer. Kijk niet raar op als je ineens oog in oog staat met bijvoorbeeld Scrooge of Oliver Twist, bekende personages uit de door hem geschreven boeken. Ook dronkaards en weeskinderen zullen oude tijden doen herleven. Voor meer informatie kun je terecht op de website Dickensfestijn.

TIP 6
Maak een boswandeling


Bron: weheartit.com

Traditioneel maken veel gezinnen in de kerstvakantie een wandeling door het bos. Eventueel de hond mee, warm aangekleed en genieten maar van hopelijk een betoverend winters tafereel. Er is niets mooiers dan het maken van een boswandeling wanneer een witte deken de kale takken van bomen, bruggetjes en struiken bedekt. De kinderen kunnen zich heerlijk uitleven, stokken zoeken (die de hond dan weer afpakt), verstoppertje spelen en natuurlijk klimmen en klauteren. Wanneer je rond 15.00 uur vertrekt en rond 17.00 uur weer richting huis gaat, dan geniet je ook nog eens van de oergezellige kerstverlichting die vele landgenoten buitenshuis en binnenshuis hebben opgehangen. Eenmaal thuis zou eigenlijk alleen nog maar de snert opgewarmd hoeven te worden.


TIP 7
Organiseer een filmmiddag
Geen sneeuw te zien? Regenachtige dag? Organiseer met het gezin een filmmiddag. Kijk met de kinderen samen leuke nostalgische kerstfilms of enkele Disney klassiekers. Geef het geheel een bioscoop entourage: gordijnen dicht, lichten gedempt, popcorn en een glaasje prik erbij en kijken maar!


TIP 8
Bezoek een kerstmarkt
Rond de kerstvakantie is het leuk om één van de vele kerstmarkten te bezoeken. Een leuke en bijzondere kerstmarkt is de ondergrondse kerstmarkt in de grotten van Valkenburg of één van de andere leuke kerstmarkten die Nederland rijk is. Een andere leuke kerstmarkt is de kerstmarkt in Aken, net over de Duitse grens.

TIP 9
Cool Event Scheveningen datum nog onbekend
Voor het Kurhaus hotel in Scheveningen vind je deze periode een ijsbaan van 550 m2. Hier kan je iedere dag van ’s morgens tot ’s avonds terecht om te schaatsen. Aan de rechterkant van het Kurhaus voor restaurant Van Holland en Topkapi vind je een glijbaan van 40 meter lang en 3 meter hoog van echt ijs. Met speciale banden kan je vanaf deze coolslide naar beneden glijden.

TIP 10
Naar de WinterEfteling van 8 november 2012 t/m 3 februari 2013
Gedurende deze periode is de Efteling omgedoopt tot WinterEfteling. Tijdens de Winter Efteling zijn de meeste attracties gewoon geopend. Daarnaast zijn er nog wat specifieke winterse attracties opgezet, zoals bijvoorbeeld een ijsbaan van zo’n 1200 m2. Een betoverend tafereel met overal sneeuw en altijd wel een stand in de buurt, die Glühwein verkoopt of warme chocolademelk. Geniet van de gezellige drukte, de kerstliederen op de achtergrond en natuurlijk van elkaar tijdens een dagje WinterEfteling. Voor meer info, kijk op de website van de Efteling.

TIP 11
Met het gezin naar het circus
Ook een bezoekje aan het circus is tijdens de kerstvakantie eigenlijk een ‘must’. Je zult een fantastische dag beleven als je kiest voor het Wereldkerstcircus in theater Carré in Amsterdam. Ieder jaar opnieuw is het Wereldkerstcircus een druk bezocht evenement en ook dit jaar wordt de traditie voortgezet gedurende de periode van 20 december 2012 t/m 6 januari 2013. Bestel op tijd kaartjes om een mooie plek te reserveren. 

Het Groot Kerstcircus in Den Haag is eveneens een bezoek meer dan waard. Je kunt er terecht in de periode van 20 t/m 30 december 2012. Voor meer info kijk op Kerstcircusdenhaag


TIP 12
Naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
Van 1 december 2012 t/m 13 januari 2013 kunnen we weer schaatsen op een sfeervol verlichte ijsbaan. Geniet van de dappere pogingen van de vele bezoekers om het schaatsen (weer) onder de knie te krijgen en doe zelf ook mee. Voor de kinderen is er ook een sleebaan. Het Openluchtmuseum in Arnhem is zeker tijdens de kerstvakantie een bezoekje waard. Voor openingstijden en toegangsprijzen kunt u terecht op de website van het Openluchtmuseum.nl 


TOT SLOT:

Ondanks alle tips in dit artikel toch nog niet echt het ultieme kerstgevoel? Boek dan een lastminute vakantie. Je kunt natuurlijk kiezen voor een wintersport vakantie, maar als je het echt zat bent, kun je ook kiezen voor een zonvakantie. Een handige website met overzicht naar vele lastminute reizen is Lastminute Tips

Volg mijn blog met bloglovin

Geen opmerkingen: