29 mei 2012

Labradoriet en Bachremedies helpt Hoog Sensitief Persoon HSP

Ik ben een Hoog Sensitief Persoon, ook wel HSP of Hooggevoelig Persoon genoemd. Als kind merkte ik al, dat ik 'anders' was dan de meeste andere kinderen. Dat uitte zich bij mij voornamelijk in het aanvoelen van emoties bij anderen. Ik pikte emoties van andere kinderen feilloos op, maar was niet in staat om de vinger op de zere plek te leggen. Helaas voelde ik voornamelijk verdriet heel goed aan. Doordat ik deze emoties niet goed kon thuisbrengen, voelde ik me erg verward en nerveus. Ik kon zelfs niet eens meer het verschil merken tussen mijn eigen emoties en de emoties van anderen. Als ik terugkijk op mijn kindertijd, dan kan ik mezelf beschrijven als een kind dat veel te ouwelijk was voor haar leeftijd en niet begrepen werd door zowel andere kinderen als volwassenen. Overal zag ik gevaar, had ik door persoonlijke ervaringen het vertrouwen in anderen volledig verloren en was iedere minuut van de dag en nacht op de toppen van mijn zenuwen. Ik had dan ook vaak last van buikpijn en explosies van eczeem. Op de leeftijd van 11 jaar constateerde mijn huisarts een maagzweer, wat hij nog niet eerder had meegemaakt bij zo'n jong kind.

Als HSP'er voelde ik ook sferen heel goed aan. Als ik ergens binnen kwam en er was daar ruzie geweest, dan voelde ik dat haarfijn aan ook al deden ze net alsof er niets aan de hand was. Ook voelde ik aan, wanneer ik niet gewenst was zonder dat dit werd uitgesproken. Het was net die blik in de ogen of net dat ene gebaartje, dat mij als enige opviel en mij snel uit de voeten deed maken. Dit werd uiteraard nooit begrepen door vriendinnen. Ik had niet zoveel vriendinnen, want dat kon ik niet aan. Bij voorkeur had ik 1 vaste vriendin. In een grote groep voelde ik me leeggezogen en ontzettend eenzaam. Ik voelde de onoprechtheid, het verdriet en de onuitgesproken woorden rechtstreeks mijn zenuwstelsel prikkelen. De vermoeidheid die mij dan overviel, was met geen pen te beschrijven. Ik ben altijd een serieus type geweest, die met name op de middelbare school te 'ouwelijk' werd bevonden. Ik kon niet genieten van feesten, 'onschuldige' flirts en vele andere puberactiviteiten. Ik was ook een perfectionist, wilde alles graag goed doen. Ik leerde net zolang tot ik zeker wist, dat ik een goed cijfer zou halen.

Nu ik wat ouder ben, heb ik nog steeds dezelfde 'problemen' maar weet ik er beter mee om te gaan. Zo vermijdt ik onder andere zoveel mogelijk grote gezelschappen en neem ik voldoende rust. In mijn vorige baan had ik heel veel last van 'omgeving lawaai' zoals het continue rinkelen van de telefoon, het lawaai van de printer en het heen en weer geloop op de afdeling. Het was dan ook een hectische afdeling. Ik merkte ook, dat ik heel slecht kon dealen met onrechtvaardigheid wat mij niet altijd door mijn baas in dank werd afgenomen. Ook merkte ik, dat ik er niet tegen kon als iemand op mijn vingers keek. Ik maakte dan veel fouten en zal mezelf daarom dan ook nooit aanprijzen als iemand iets uitgelegd moet worden en met mij mee moet kijken. Op deze afdeling raakten mijn zenuwen zo over the top, dat ik het soms letterlijk en figuurlijk uitschreeuwde. Ik gaf dan een keiharde schreeuw of begon keihard te zingen. Het leek net alsof ik alle spanningen er uit moest schreeuwen. Dit vermoeide mij zo erg, dat ik besloot een andere baan te nemen. In mijn huidige baan ben ik rustiger, omdat de omgeving ook rustiger is. Er is geen hectiek, geen rinkelende telefoons en de printer staat een eindje bij mij vandaan. Je begrijpt, dat ik me op mijn huidige werkplek een stuk prettiger voel.
Ik kan nog wel een hele waslijst opnoemen met waar ik als Hoog Sensitief Persoon mee te dealen heb, maar in grote lijnen heb ik dit al met jullie gedeeld. Het HSP zijn heeft me ook goede dingen gebracht. Zo was ik heel vaak veel alerter dan mijn vriendin, waardoor wij 2 keer van gevaar zijn gered.
Toch ervaar ik het HSP zijn meer als een last dan als een lust. Als ik het van me af kon schudden, dan zou ik dat nu meteen doen.
Hulpmiddelen bij HSP
Om mezelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf, draag ik nu een labradoriet (edelsteen) om mijn hals. Deze steen geeft mij bescherming en voorkomt dat ik me 'leeggezogen' voel. Ook geeft de steen mij meer zelfvertrouwen en heeft het mijn angsten doen verminderen. Het lijkt ook wel alsof ik meer 'rust' ervaar. De steen dient op de huid gedragen te worden, bijvoorbeeld aan een hanger.De steen is onder andere als hanger te koop bij De Tuinen.
Verder gebruik ik nu een bachbloesem remedie. Het is zinloos om te vertellen, welke ik gebruik omdat dat persoonlijk is. Ik heb eerder een artikel gelezen over Bachbloesem remedies, lees  http://favorietjes-favorieten.blogspot.com/2012/03/bachbloesem-remedies-voor-kinderen.html. In dit artikel wordt ook verwezen naar een algemeen artikel en het zelf vinden van de juiste remedie.

Tot slot heb ik op mijn nachtkastje een geursteen. Ook de geursteen is te koop bij De Tuinen. Ik doe hier dan enkele druppeltjes lavendel essentiĆ«le olie voor een goede nachtrust.
Dit alles helpt mij om zo goed mogelijk om te gaan met mijn hoge sensiviteit. Wie weet, helpt het jou of je kind ook, al was het maar voor een heel klein beetje.

Lees tips:
http://www.bol.com/nl/p/het-hoog-sensitieve-kind-midprice/1001004006413711/
http://www.bol.com/nl/p/hoog-sensitieve-personen/1001004005771481/

2 opmerkingen:

zwartekat zei

Mooi artikel en goede tips!

De labradoriet is een een aurabeschermer en dus bij uitstek geschikt om de sensitieve voelsprieten van de HSP een beetje te beschermen. Bach heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Het beste "wapen" tegen je eigen hoog gevoelige inborst in nog altijd inzicht in de eigenschap en daardoor dus inzicht in jezelf.

Zie ook http://www/zwartekat.com/hsp.php

Favorietje zei

Hoi Allard,

Bedankt voor je positieve reactie op dit toch wel persoonlijke verhaal. Fijn om te merken, dat meerdere mensen met dit onderwerp bezig zijn. Elke tip is welkom!