26 maart 2011

Leuke zeepkettingen om zelf te maken of online te bestellenZeepvondst nag champa
Een hele mooie zeepketting
Je hoort en leest steeds meer over zeepkettingen. Prachtige kettingen met stukjes zeep, versierd met bijvoorbeeld lint of kralen. Ik ga jullie uitleggen wat je met de zeepketting kan doen, hoe je ze zelf kunt maken en waar je de zeepketting van de afbeelding kunt kopen.

Waarvoor gebruik je de zeepketting?
De zeepkettingen zijn feitelijk bedoeld als decoratie. Je kunt ze bijvoorbeeld ophangen in het toilet of in de badkamer. Een zeepketting in de slaapkamer of in je huiskamer is natuurlijk ook altijd leuk, ze hebben immers een decoratieve waarde en ruiken ook nog eens heel erg lekker. Uiteraard kun je een zeepketting ook in je kledingkast hangen, zodat de heerlijke geur van de zeepjes verspreid wordt door je kledingkast. Zelf vind ik dit erg zonde, want dan zie je niets meer terug van de prachtige versieringen.

Een zeepketting als cadeau of aandenken
Een zeepketting is heel leuk om te ontvangen, maar zeker net zo leuk om cadeau te geven. Denk bijvoorbeeld aan een zeepketting als verjaardagscadeau voor je moeder, oma of allerbeste vriendin. Tegenwoordig worden zeepkettingen ook cadeau gegeven als bedankje na afloop van een trouwerij (tip: hartvormpjes) of als kraambedankje. De mogelijkheden zijn legio, ik geef jullie alleen maar even een idee.

Een zeepketting zelf maken
Een zeepketting maken is eenvoudiger dan je denkt. Het maken van zeepkettingen is leuk om alleen te doen, maar je kunt natuurlijk ook een workshop volgen waar verschillende materialen al voorradig zijn om een geweldige zeepketting te maken. De laatste tijd hoor ik ook steeds vaker, dat zeepkettingen gemaakt worden op een verjaardagspartijtje. Dit is ontzettend leuk om te doen en zal gegarandeerd een succes worden.

Benodigdheden:

- stukjes zeep met dezelfde geurtoon, evenueel in verschillende kleuren
- versiering (denk aan bijvoorbeeld kralen, lint, bedeltjes, schelpen etc.)
- keukenrasp
- satéprikker
- taartvormpjes (uitsteekvormpjes)
- water


Een zeepketting zelf maken:
De zeep of zeepjes raspen met de keukenrasp. Afhankelijk van de hoeveelheid geraspte zeep voeg je water toe (houd ongeveer aan: per 200 gram gebruik je 4 eetlepels water). Ga vervolgens de geraspte zeep met het water kneden. Voeg iets meer water toe als de zeep naar jouw mening te brokkelig blijft. Pas echter op dat je niet teveel water toevoegt! Vervolgens verwarm je een pan met water en zet de bak met zeep er in (Au Bain-Marie) en laat de zeep zachter worden. Als de zeep wat zachter is geworden pak je de gewenste taartvormpje om een figuurtje uit te steken. Als je de zeep er uit hebt gedrukt, strijk je de scheurtjes glad door er zachtjes met natte vingers erover heen te strijken.
Belangrijk: voordat het zeepje hard wordt, met de saté prikker een gaatje er in maken om er later lint of touwtje er door te kunnen halen. Houd, afhankelijk van de dikte van het lint of touwtje rekening met de grootte van het gat. Om de zeep snel hard te laten worden, kun je ze een nacht in de ijskast leggen. Wanneer de zeepjes echt dik zijn, dan kan het mogelijk iets langer duren voor ze hard zijn.

De zeepjes zijn nu klaar om verder te versieren. Je kunt geheel naar eigen wens de verschillende materialen gebruiken. Gebruik je creatieve talenten om er iets moois van te maken!

Zeepkettingen online kopen
Zoals je hebt gelezen zijn zeepkettingen eigenlijk heel makkelijk zelf te maken. Zelf maken verdient de voorkeur als je een heleboel dezelfde zeepkettingen wilt maken als trouwbedankje of kraambedankje. Wanneer je niet zoveel kettingen wilt, dan kun je de ketting misschien beter online bestellen. Zeepkettingen kun je onder andere kopen bij onlinedecoratie.com  (Een ontzettend leuke website waar je voor allerlei decoraties terecht kunt). Op dit moment kun je er ook losse kant en klare zeepjes kopen in de vorm van een vis en van een hartje.
TIP: Het maken van zeepkettingen is een leuke bezigheid voor een verjaardagsfeestje. Met een stel kinderen om de tafel en geloof me: ze zijn er wel eventjes mee bezig. Je kunt natuurlijk de zeepketting maken zoals in dit artikel is beschreven, maar je kunt ook een knutseldoos kopen bij een speelgoedwinkel (misschien ook wel handig voor jezelf als je wilt weten of het maken van zeepkerringen iets voor jou is). Hieronder een voorbeeld van zo'n knutseldoos te koop bij Bol.com  

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Helaas, helaas, de zeepkettingen zijn op! Erg jammer, want op de foto te zien waren ze erg leuk. Toch maar proberen om er zelf 1 te gaan maken.....

Favorietje zei

Bedankt voor je reactie, Anoniem. Ik heb het bericht inmiddels aangepast.