7 april 2011

Mindfulness helpt bij stress en piekeren

Druk, druk, druk en nog eens druk. We horen het zo vaak van anderen en zeggen het zelf ook te vaak. Rennen voor de bus, rennen om op tijd de kinderen te halen en rennen om nog snel even de boodschappen te doen. Piekeren over de rekening van de belastingdienst, die er volgende maand zit aan te komen, piekeren over het aankomend rapport van onze kinderen en piekeren over allerlei onbenulligheden.


Hebben we het nu echt zo druk?
Wie herkent zich niet in bovengenoemde situatie? Soms lijkt een dag maar uit 8 uur te bestaan. We moeten immers nog zoveel en daar lijkt maar geen einde aan te komen. Toch moeten we ons zelf eens serieus gaan afvragen of we het nu daadwerkelijk zo druk hebben. De vraag die je je hierbij zou moeten stellen is: "heb ik het nu echt druk, of maak ik me misschien zo druk"? Hoogstwaarschijnlijk zal het antwoord merendeels luiden, dat je je misschien wel te druk maakt.

Druk maken en piekeren
Het is in onze Westerse wereld steeds normaler geworden om 'druk' te zijn. We willen immers van alles: een leuke baan, een schoon huis, een geweldige partner, er leuk uit zien, kinderen die het goed doen op school en aan allerlei (sport) activiteiten mee doen en eigenlijk willen we nog zoveel meer. We halen ons van alles op de hals en rennen van het één naar het ander. Soms word het je allemaal te veel en bestaat de kans op een burn-out. Het 'druk maken' en piekeren over van alles en nog wat zullen we in goede banen moeten leiden om onze geest gezond te houden.

Hoe kunnen we stress voorkomen?
Om stress te voorkomen zullen we dus wat moeten doen met onze gedachten . Het blijkt namelijk dat piekeren eerder stress oplevert, dan het feit dat we druk bezig zijn. We zitten zogezegd teveel in ons hoofd en maken ons bij voorbaat al druk over alles wat morgen of zelfs pas volgende week geregeld moet worden. We vergeten eigenlijk om aanwezig te zijn in het hier en nu en zijn blijkbaar liever bezig met zaken uit het verleden of toekomst.

De oplossing
Soms is de oplossing eenvoudiger dan je denkt! Mindfulness kan je helpen om minder bezig te zijn met het verleden en de dag van morgen. Mindfulness helpt je om in het hier en nu te blijven, iets wat wij in de Westerse wereld blijkbaar zijn vergeten.
Lees meer over Mindfulness in dit artikel

Zoek je meer informatie over Mindfulness en de mogelijkheden van Mindfulness voor kinderen en afvallen, kijk dan eens voor boeken in mijn webshop. Je kunt de zoekbalk gebruiken door mindfulness in te typen of zoeken via menu boeken.

Geen opmerkingen: